
Οι άνθρωποι είναι περίεργοι για τις προσευχές που θα τελούνται την Παρασκευή, η οποία κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στον ισλαμικό κόσμο. Η προσευχή Zuhr-i Ahir είναι μεταξύ των προσευχών που ζητούνται μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Το Συμβούλιο Θρησκευτικών Υποθέσεων εξήγησε επίσης πόσες ρακάτες είναι αυτή η προσευχή, πότε και πώς τελείται.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ZÜHR-İ AHİR;
Η προσευχή Zuhr-i ahir, η οποία είναι η τελευταία μεσημεριανή προσευχή, είναι μια προσευχή 4 ρακάτων που εκτελείται μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Ορισμένοι ισλαμιστές λόγιοι έχουν προτείνει η μεσημεριανή προσευχή να γίνεται προληπτικά εκείνη την ημέρα, καθώς μπορεί να μην είναι έγκυρη η εκτέλεση της προσευχής της Παρασκευής σε περισσότερες από μία τοποθεσίες σε έναν οικισμό. Αυτή η προσευχή, η οποία γίνεται σε τέσσερις ρακάτες με το όνομα Zuhr-i ahir, δεν περιλαμβάνεται στην προσευχή της Παρασκευής. Hz. Δεν υπάρχει καμία προσευχή που να γίνεται με αυτό το όνομα μεταξύ των αφηγήσεων από τον Προφήτη (α.σ.) και τις πρώιμες περιόδους.
Zuhr-i ahir, μετά την επέκταση της ισλαμικής γεωγραφίας και τον συνωστισμό του πληθυσμού στις πόλεις, η προσευχή της Παρασκευής άλλαξε σε Hz. Είναι μια προσευχή που ήρθε στο προσκήνιο όταν χρειάστηκε να γίνει η προσευχή της Παρασκευής περισσότερο από μια τζαμί, αφού δεν ήταν δυνατό να γίνει σε ένα μόνο τζαμί σε μια πόλη, όπως συνέβαινε στην εποχή του Προφήτη (α.σ.).
Ο λόγος είναι η υπόθεση ότι μεταξύ των προσευχών της Παρασκευής που τελούνται σε πολλαπλά τζαμιά, θα ισχύει αυτή που γίνεται πρώτη, ενώ η προσευχή που γίνεται σε άλλα τζαμιά μπορεί να μην ισχύει. Για να ξεφύγουν από αυτή την ύποπτη κατάσταση, ορισμένοι μελετητές έκριναν σκόπιμο να κάνουν προληπτικά μια προσευχή τεσσάρων ρακάτων, με σκοπό το zuhr-i ahir, δηλαδή «την τελευταία μεσημεριανή προσευχή που έχει φτάσει στην ώρα της αλλά δεν μπορεί να γίνει εκτελείται” , αναφερόμενος στην τρέχουσα ώρα της Παρασκευής (Ibn Abidin, Reddü’l-muhtâr, III, 16-18; Karafî, ez-Zehîra, II, 354-355; İbn Kudâme, el-Mughnî, III, 212· Şirbînî , Muğnî ‘l-muhtâc, I, 420-422).
Αλλά δεν υπάρχει χώρος για μια τέτοια υπόθεση. Γιατί, αν και η προσευχή της Παρασκευής σε ένα μόνο τζαμί συνάδει με το νόημα της Παρασκευής, δεν είναι δυνατόν να το συνειδητοποιήσουμε σήμερα, όταν έχουν αναδυθεί μεγάλες πόλεις με πληθυσμό που αγγίζει τα εκατομμύρια. Πράγματι, σύμφωνα με τη γνώμη που βασίζεται στη φετβά της αίρεσης των Χανάφι, η προσευχή της Παρασκευής μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περισσότερα από ένα τζαμιά σε μια πόλη χωρίς καμία εγγραφή (Ibn Abidin, Reddu’l-muhtar, III, 15-16).
Όταν ο Ιμάμης Shafii πήγε στη Βαγδάτη, είδε ότι η προσευχή της Παρασκευής τελούνταν σε περισσότερα από ένα μέρη και δεν έφερε αντίρρηση (Nawavî, al-Mecmû’, IV, 585· Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, I, 420 – 422) . Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό οι προσευχές της Παρασκευής που γίνονται σε κάθε τζαμί να ισχύουν χωριστά και να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ τους ως προς αυτό, και όσοι εκτελούν την προσευχή της Παρασκευής δεν χρειάζεται να εκτελούν και το zuhr-i ahir (τελευταίο μεσημεριανή προσευχή). Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα για όσους θέλουν να κάνουν αυτή την προσευχή, γνωρίζοντας ότι δεν περιλαμβάνεται στην προσευχή της Παρασκευής.
ΠΟΣΕΣ ΡΑΚΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ZUHR-I AHIR; ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ?
Η προσευχή Zuhr-i Ahir είναι 4 ρακάτες. Η προσευχή Zuhr-i Zuhr τελείται ως υποχρεωτικό μέρος της μεσημεριανής προσευχής, εκτός από το ότι η πρόθεση είναι να «τελέσει το υποχρεωτικό μέρος της τελευταίας μεσημεριανής προσευχής που έχασα στην ώρα μου». Η προσευχή Zuhr-i Ahir, που σημαίνει «τελευταία μεσημεριανή προσευχή», είναι η μεσημεριανή προσευχή εκείνης της ημέρας, την οποία ορισμένοι ισλαμιστές λόγιοι συνιστούν να εκτελείται προληπτικά λόγω της πιθανότητας να είναι άκυρη η προσευχή της Παρασκευής.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ZUHR-I AHIR
1η Ρακάτ
Θέλουμε να πούμε: «Σκοπεύω να κάνω την προσευχή των τεσσάρων ρακάτων Ζουχρί-Αχίρ για χάρη του Αλλάχ».
Λέγοντας «Αλλάχ Ακμπάρ», απαγγέλλουμε το Τακμπίρ της Ιφτιτά και ξεκινάμε την προσευχή.
Ας διαβάσουμε τον Subhaneke.
Ας πούμε Euzu-Bismillah.
Απαγγέλουμε Fatiha.
Ας διαβάσουμε τουλάχιστον τρεις σύντομους στίχους ή τρεις μεγάλους στίχους από το Κοράνι.
Πάμε στο Ρούκου.
Πάμε στην υπόκλιση. Σηκώνουμε και ξαναπάμε σε υπόκλιση.
2η Ρακάτ
Σηκωνόμαστε και καταστραφούμε.
Ας πούμε Bismillah.
Απαγγέλουμε Fatiha.
Ας διαβάσουμε τουλάχιστον τρεις σύντομους στίχους ή τρεις μεγάλους στίχους από το Κοράνι.
Πάμε στο Ρούκου.
Πάμε στην υπόκλιση. Σηκώνουμε και ξαναπάμε σε υπόκλιση.
Διαβάζουμε Ettehiyyatu καθισμένοι.
3η Ρακάτ
Σηκωνόμαστε και καταστραφούμε.
Ας πούμε Bismillah.
Απαγγέλουμε Fatiha.
Πάμε στο Ρούκου.
Πάμε στην υπόκλιση. Σηκώνουμε και ξαναπάμε σε υπόκλιση.
4η Ρακάτ
Σηκωνόμαστε και καταστραφούμε.
Ας πούμε Bismillah.
Απαγγέλουμε Fatiha.
Πάμε στο Ρούκου.
Πάμε στην υπόκλιση. Σηκώνουμε και ξαναπάμε σε υπόκλιση.
Καθόμαστε και απαγγέλλουμε τις προσευχές Ettahiyyatu και Allâhumme salli, Allâhumme Bârik και Rabbenâ.
Ολοκληρώνουμε την προσευχή χαιρετώντας δεξιά και αριστερά λέγοντας «As-salamu aleykum ve rahmet’ullah».

Πώς να κάνετε την προσευχή της Παρασκευής; Πόσες ρακάτες είναι η προσευχή της Παρασκευής; Πώς να κάνετε την προσευχή της Παρασκευής βήμα προς βήμα…
Comments (No)