Τι είναι το Βόρειο Σέλας και πώς εμφανίζονται; Πότε και πού να δείτε το Βόρειο Σέλας;


Warning: Undefined array key "mts_single_featured_image" in /home/krediverenbankal/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/single.php on line 137
Τι είναι το Βόρειο Σέλας και πώς εμφανίζονται;  Πότε και πού να δείτε το Βόρειο Σέλας;


Τι είναι το Βόρειο Σέλας;

Το Βόρειο Σέλας, επιστημονικά γνωστό ως Βόρειο Σέλας, είναι μια πολύχρωμη παράσταση φωτός που φαίνεται στον ουρανό πάνω από τη γη, συνήθως στις πολικές περιοχές. Στο νότιο ημισφαίριο, αυτό το γεγονός ονομάζεται αυστραλιανό σέλας. Αυτά τα φυσικά φαινόμενα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης φορτισμένων σωματιδίων υψηλής ενέργειας με τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας υπό την επίδραση του μαγνητικού πεδίου της γης.

Τα φορτισμένα σωματίδια (κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια) από τον Ήλιο ταξιδεύουν στο διάστημα με μια ροή που ονομάζεται ηλιακός άνεμος. Μόλις φτάσουν στη Γη, οδηγούνται προς τους πόλους από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Στους πόλους, η μαγνητόσφαιρα (η περιοχή του μαγνητικού πεδίου της Γης στο διάστημα) είναι πιο λεπτή, έτσι τα σωματίδια αλληλεπιδρούν πιο εύκολα με την ατμόσφαιρα. Όταν τα σωματίδια συγκρούονται με άτομα οξυγόνου και αζώτου που βρίσκονται περίπου 80 έως 300 χιλιόμετρα πάνω από την ατμόσφαιρα, τα επίπεδα ενέργειας αυτών των ατόμων αυξάνονται. Στη συνέχεια, τα άτομα επιστρέφουν στα κανονικά ενεργειακά τους επίπεδα εκπέμποντας την περίσσεια ενέργειας ως φως.

Τα σέλας εμφανίζονται συνήθως πράσινα επειδή τα μόρια οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης τείνουν να εκπέμπουν πράσινο φως. Ωστόσο, οι συγκρούσεις με διαφορετικά αέρια και υψόμετρα μπορούν να δημιουργήσουν σέλας διαφορετικών χρωμάτων. για παράδειγμα, κόκκινο σέλας μπορεί να εμφανιστεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα και μωβ ή μπλε σέλας σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Πώς σχηματίζεται το Βόρειο Σέλας;

Ο σχηματισμός σέλας σχετίζεται στενά με την ηλιακή δραστηριότητα. Οι αυξημένοι ηλιακοί άνεμοι κατά τη διάρκεια ηλιακών κηλίδων, εκτινάξεων μάζας στεμμάτων (CMEs) και άλλων ηλιακών καταιγίδων μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρότερη και συχνότερη δραστηριότητα σέλας. Ως εκ τούτου, τα σέλας παρατηρούνται γενικά πιο έντονα και πιο συχνά κατά τη διάρκεια της μέγιστης φάσης του 11ετούς κύκλου δραστηριότητας του Ήλιου.

Τι είναι το Βόρειο Σέλας, πώς εμφανίζονται, πότε και πού μπορούν να φανούν;

Πού και πότε μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας;

Οι καλύτερες στιγμές για να παρατηρήσετε το Βόρειο Σέλας είναι κοντά στις πολικές περιοχές και σε μήνες που υπάρχει αρκετό σκοτάδι και συνθήκες καθαρού ουρανού. Σε περιοχές πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο (π.χ. Σκανδιναβία, Ισλανδία, Αλάσκα, βόρειος Καναδάς) μπορεί να έχετε την ευκαιρία να παρατηρείτε το Βόρειο Σέλας πιο συχνά.

Η καλύτερη εποχή για να παρατηρήσετε το Βόρειο Σέλας είναι οι χειμερινοί μήνες, γιατί αυτή την περίοδο η νύχτα διαρκεί περισσότερο και ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός. Ωστόσο, χρειάζεται επίσης καθαρός ουρανός για να δούμε το Βόρειο Σέλας. Σε συννεφιασμένο καιρό ή σε περιοχές με έντονα φώτα της πόλης, η παρατήρηση του Βόρειου Σέλας μπορεί να είναι δύσκολη.Επιδιώκοντας τον υπέροχο χορό του Βόρειου Σέλας: 70 χιλιόμετρα δρόμου στις μείον 40 μοίρες!

Επιδιώκοντας τον υπέροχο χορό του Βόρειου Σέλας: 70 χιλιόμετρα δρόμου στις μείον 40 μοίρες!

Warning: Undefined array key "mts_related_posts_taxonomy" in /home/krediverenbankal/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/functions/theme-actions.php on line 320

Comments (No)

Leave a Reply